Pozajmice za Preduzetnike – Izazovi Likvidnosti

14 јула, 20230
Preduzetnici-i-pozajmice.jpg

Savremeni poslovni izazovi često stavlјaju preduzetnike pred test upravljanja tekućom likvidnošću. Iako su krediti dostupni, proces odobravanja može biti preplavljen birokratijom, što nije usklađeno sa potrebama brzih poslovnih odluka. Zbog ovoga, preduzetnici se često oslanjaju na pozajmice kao sredstvo za prevazilaženje trenutnih finansijskih prepreka.

 

Pozajmice su uobičajene između dva fizička lica ili fizičkog i pravnog lica, ali kada je reč o preduzetnicima, situacija je drugačija. Preduzetnici, iako deluju u pravnom smislu kao fizička lica, ne mogu sami sebi dati pozajmicu jer ne postoje kao odvojeni pravni entiteti. Zbog toga pravno obavezivanje u formi pozajmice nije opcija. Ipak, u praksi je bilo situacija gde su preduzetnici dobijali usmene instrukcije od svojih poslovnih banaka da je uplata pozajmice preduzetnicima zabranjena, posebno pod šifrom 81. Kao alternativa, neki su, bez konsultovanja sa svojim računovođama, izabrali šifru 65 – uplata dnevnog pazara, što može rezultirati neželjenim poreznim obavezama i potrebom za postojanjem fiskalne kase.

U ovom kontekstu, Narodna banka Srbije se oglasila saopštenjem koje pojašnjava da je uplata pozajmice za likvidnost u slučaju preduzetnika ipak dozvoljena i da nije u suprotnosti sa propisima o platnim uslugama. Ovo saopštenje se poziva na Odluku o obliku, sadržini i načinu korišćenja obrazaca platnih naloga i relevantnih šifara plaćanja. Preduzetnici, stoga, imaju pravnu osnovu za uplate koje služe unapređenju likvidnosti poslovanja, a koje ne spadaju pod tipične pozajmice.

 

Preduzetnici moraju biti svesni da njihova imovina nije odvojena od poslovanja i da su lično odgovorni za sve poslovne obaveze, što uključuje i ličnu imovinu koja nije direktno uložena u preduzetničku delatnost. Stoga, pravilni pristup nije korišćenje šifre 81 za pozajmice, već šifra 90 – Druge transakcije, koja odražava ulaganje u poslovanje, a ne pozajmicu. Ovo je posebno bitno za one u sistemu dvojnog knjigovodstva, gde se takve transakcije odražavaju na kapitalu, a ne na obavezama.

 

Za dalјe savetovanje i podršku, TIM CREATIVE FINANCE je spreman da pruži stručnu pomoć u usklađivanju sa brzim tempom savremenog poslovanja, osiguravajući da preduzetnici efikasno upravlјaju svojim finansijskim resursima.

Stefan


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *