Nova pravila za PDV obveznike u Srbiji

11 априла, 20240
Nova-pravila-za-PDV.jpg

Nedavno objavljeni Pravilnik o porezu na dodatu vrednost, predstavljen u Službenom glasniku 5. aprila, inicira ključne promene za PDV obveznike u Srbiji. Ove izmene nisu samo administrativne prirode; one simbolizuju napredak ka efikasnijem i transparentnijem poreskom sistemu. Promene su usmerene na pojednostavljenje procedura, smanjenje birokratskog tereta i unapređenje usklađenosti sa evropskim fiskalnim standardima. Ovakve izmene su korisne ne samo za postojeće obveznike, već i za privlačenje stranih investicija, pružajući jasniju i stabilniju fiskalnu sredinu.

 

Transakcije Robe i Carinska Skladišta

Nova regulativa značajno pojednostavljuje proceduru oslobođenja od PDV-a za transakcije koje uključuju robu u carinskim skladištima. Uklanjanjem potrebe za overenim računima od strane carinskih organa, proces se ubrzava, čime se olakšava poslovanje i smanjuje administrativni teret za privrednike. Ova promena posebno favorizuje kompanije koje često učestvuju u međunarodnoj trgovini, pružajući im fluidniji i efikasniji protok robe preko granica. Takođe, ova izmena podržava digitalnu transformaciju i težnju za elektronskim upravljanjem dokumentacije, što doprinosi boljoj preglednosti i smanjenju mogućih grešaka ili malverzacija.

 

 

Novi Propisi za Kupce Prvih Stanova

Ova sekcija se bavi promenama koje se odnose na kupce prvih stanova. Nove odredbe nalažu da kupci prilikom ostvarivanja prava na oslobođenje od PDV-a dostave fiskalni račun koji izdaje prodavac, obveznik PDV-a. Ova izmena je važna jer unosi jasnoću u postupak kupovine nekretnina, posebno za prve kupce koji često nisu upoznati sa kompleksnošću poreskog sistema. Osim što učvršćuje transparentnost u sektoru nekretnina, ova izmena olakšava i sama poreska postupanja, kao i procese u sektoru nekretnina.

 

 

Izmene za Elektronske Fakture

Sekcija o elektronskim fakturama razmatra izmene uvedene početkom godine koje uključuju skraćivanje rokova za dostavljanje PDV evidencije. Ove promene predstavljaju važan korak ka digitalizaciji poreskog sistema i poboljšanju efikasnosti obrade poreskih obaveza. Osim toga, promene potiču od opšteg trenda prema elektronskom poslovanju, naglašavajući važnost prilagođavanja modernim tehnologijama u fiskalnom sektoru.

 

 

Postupanje sa Promenama u PDV Obavezi

Ova sekcija se fokusira na pravila koja se tiču izmena u PDV obavezama nakon predaje evidencije. Poreski obveznici sada imaju veću fleksibilnost u upravljanju svojim PDV evidencijama, što omogućava pravovremeno reagovanje na promene u poslovanju i smanjuje rizik od neslaganja u poreskim izveštajima.

 

 

Predstojeće Promene od Septembra 2024.

Od septembra 2024, obveznici PDV-a će se susresti sa novim izazovima i mogućnostima kroz dalje izmene u sistem elektronskih faktura, koje će sada obuhvatiti i ulazni PDV. Ove promene su deo kontinuiranih napora u digitalizaciji i efikasnosti upravljanja PDV-om, i predstavljaju važan korak ka daljem unapređenju poreskog sistema u Srbiji.

 

 

Mogućnost Brisanja iz Sistema Elektronskih Faktura

Uvođenjem opcije brisanja obveznika iz sistema elektronskih faktura, dodatno se povećava kontrola i fleksibilnost u upravljanju poreskim obavezama. Očekuje se da će nadolazeće izmene u Pravilniku o elektronskom fakturisanju pružiti detaljnije informacije o ovoj proceduri, što će  omogućiti obveznicima veću jasnoću i bolje upravljanje njihovim poslovnim procesima.

 

 

Stefan


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *