Iskoristite poreske olakšice za zarade novonastanjenih obveznika

24 фебруара, 20230
zarade-novonastanjenih-radnika-1280x854.jpg

Iskoristite poreske olakšice za zarade novonastanjenih obveznika: Vaš vodič za optimalno poresko planiranje

 

Poreske olakšice predstavljaju značajnu prednost u privlačenju kvalifikovane radne snage, a Srbija nudi atraktivne opcije za novonastanjenih obveznika. Da biste iskoristili ovu pogodnost, važno je razumeti ključne uslove:

  1. Zasnivanje radnog odnosa: Ugovor o radu na neodređeno vreme između kvalifikovanog poslodavca i novonastanjenog radnika je prvi korak.
  2. Stručno obrazovanje: Radno mesto mora zahtevati specifično stručno obrazovanje koje nije lako zamenjivo na tržištu rada.
  3. Minimalna zarada: Zarada novonastanjenog obveznika mora biti veća od propisanog minimuma, koji zavisi od prethodnog boravka u Srbiji.


Segmenti olakšica za novonastanjenih obveznika obuhvataju:

a) Osnovica poreza na zaradu: Osnovica za novonastanjenog obveznika umanjuje se za 70%. b) Osnovica doprinosa na zaradu: Ista kao za porez, umanjuje se za 70%. c) Kvalifikovani poslodavac: Definisano kao rezident Srbije koji nije povezan sa prethodnim poslodavcem radnika. d) Kvalifikovani novonastanjeni obveznik: Osoba koja nije pretežno boravila u Srbiji u poslednjih 24 meseca ili je bila van zemlje radi školovanja ili usavršavanja. e) Rok trajanja olakšice: DetaIji će biti objašnjeni u narednim člancima. f) Dokazivanje ispunjenosti uslova: Proces koji zahteva određenu dokumentaciju. g) Primer obračuna: Ilustracija učinka olakšice na poreske i doprinose obaveze.


Porez na zarade i doprinose: Šta treba znati?

Porez na zarade i doprinose za novonastanjenih obveznika kalkulišu se na smanjenu osnovicu, što donosi značajne uštede za poslodavca i povećava neto dohodak zaposlenog. Ovo je naročito značajno za visoko kvalifikovane stručnjake čije su zarade iznad proseka. Kvalifikovani poslodavci treba da se informišu o procedurama i potrebnoj dokumentaciji kako bi iskoristili ove olakšice.

Zaključak

Poreske olakšice za novonastanjenih obveznika su dragocen alat za podsticanje zapošljavanja i privlačenje stručnjaka. Ukoliko imate dodatna pitanja ili vam je potrebna pomoć oko ispunjavanja uslova i korišćenja ovih olakšica, naš tim je tu da pruži podršku i savet.

Povezani tekstovi:

Vaš pouzdani partner u računovodstvenim i poreskim pitanjima – Kreativne Finansije.

Stefan


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *