Predaja finansijskih izveštaja

22 децембра, 20220
predaja-finansijskih-izvestaja.jpg

Zakon o računovodstvu: Važne smernice za sastavljanje i predaju finansijskih izveštaja

Završetak poslovne godine donosi obavezu sastavljanja i predaje finansijskih izveštaja za pravna lica i preduzetnike u Srbiji. Sa novinama uvedenim Zakonom o računovodstvu iz 2020. godine koje stupaju na snagu u januaru 2023., bitno je osvrnuti se na ključne aspekte i promene koje utiču na ovaj proces.

Jedinstveni rok za predaju finansijskih izveštaja:

  • Od januara 2023. godine, ukinuta je predaja statističkih i konačnih finansijskih izveštaja različitim rokovima. Novim propisima određen je jedinstveni rok predaje – 31. mart tekuće godine za prethodnu izveštajnu godinu.

Delegiranje vođenja poslovnih knjiga:

  • Pravna lica i preduzetnici mogu vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja poveriti drugom pravnom licu ili preduzetniku koji je upisan u Registar pružalaca računovodstvenih usluga.


Odgovornost za istinitost finansijskih izveštaja:

  • Zakonski zastupnik, upravljački i nadzorni organi pravnog lica snose odgovornost za tačnost finansijskih izveštaja.

Novčane kazne za nepoštovanje propisa:

  • Kazne za pravna lica kreću se od 100.000 do 3.000.000 dinara, za odgovorna lica unutar pravnog lica od 20.000 do 150.000 dinara, a za preduzetnike od 100.000 do 500.000 dinara.

Javno objavljivanje finansijskih izveštaja:

  • Pravilnik o uslovima i načinu javnog objavljivanja finansijskih izveštaja nalaže da finansijski izveštaj koji nije sastavljen od strane lica upisanog u Registar pružalaca računovodstvenih usluga neće biti prihvaćen kao potpun.

Zaključak:

Kraj poslovne godine u Srbiji zahteva od pravnih lica i preduzetnika detaljnu pripremu i predaju finansijskih izveštaja. Sa novim propisima na snazi, posebno je važno obratiti pažnju na rokove, odgovornost i pravilno vođenje knjiga kroz licencirane računovođe. Tim Creative Finance je tu da pruži podršku i olakša ovaj proces, obezbeđujući da svi obavezni koraci budu ispunjeni u skladu sa zakonom.

Stefan


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *