Preduzetnici u Srbiji – Otvaranje preduzetnika

17 novembra, 20220
Otvaranje-preduzetnika-Preduzetnici-u-Srbiji.jpg

Preduzetnici u Srbiji – Otvaranje preduzetnika – Postupak osnivanja

Preduzetništvo u Srbiji je oduvek bilo vezano isključivo za jednu vrstu poslovne aktivnosti, nekada je ova kategorija bila iskljucivo vezana za tzv. stare zanate, majstore u svojim strukama. Nekada je jednako i sada, ono sto se promenilo je da se „majstori“ svojih zanata sve više nalaze u mnogim sferama koje više ne nose turcizme (kujundžija, sajdžija, jorgandžija i sl.) ili germanizme (šnajder, moler i sl) već jedne nazive koji su jednako prepoznati svud u svetu: freelancer, influencer, digital marketing, life coach, consulting i još mnogo toga.

Dakle, svi oni koji su svesni da bez obzira što se bave jednom  poslovnom aktivnošću, moraju je pravno definisati i najpodobniji oblik za to je odlučiti se biti preduzetnik. Naravno ovo uz pretpostavku da su prošli tri ključne pretpostavke svake biznis ideje: izvodljivost, poželjnost i isplativost. Sam postupak registracije se odvija kod nadležne Agencije za privredne registre (skraćeno APR) i od 2018. godine to se može uratiti i elktronski.

 

Otvaranje Preduzetnika –  Sam postupak se sastoji od podnošenja:

– registracione prijave (JRPPS),

– propisane originalne dokumentacije ili overen prepis ili overena fotokopija i – dokaz o uplatai naknade za osnivanje preduzetnika (trenutna visina te naknade je 1.500 RSD),

– za neke specifične delatnosti potrebna je i dozvola, saglasnost ili neki drugi akt nadležnog organa, ako je to posebnim zakonom propisano kao uslov za registraciju.

Propisana dokumentacija se odnosi na dokaz o identitetu prduzetnika (za domaće fizičko lice to je fokokopija lične karte, a za strance to je fotokopija pasoša/strane lične karte, odnsno fotokopija lične karte, ako je izdata strancu.

 

Postupak ozanačava predaju propisane dokumentacije na šalteru APR-a ili online popunjavanjem i palćanjem naknade, kao i  prilaganje  već pomenute dokumentacije. Tako da preduzetnici sa odlukom o osnivanju dobijaju rešenje APR-a u kome su naznačeni:

 1. registracioni / matični broj koji dodeljuje Republički zavod za statistiku
 2. PIB (poreski identifikacioni broj) koji dodeljuje Poreska uprava – Centrala
 3. Prijavu na paušalno oporezivanje ili isplatu lične zarade ili na PDV
 4. MA obrazac – potvrdu o izvršenoj prijavi koju dodeljuje CROSO (Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja)
 5. RZZO broj broj osiguranika zdrvstvenog osiguranja

 

Postupak registacije, tačniji popunjavanje  JRPPS znači doneti niz odluka koje se tiču:

 1. Odabir imena, naziva preduzetnika, rezevacija naziva, da li mogu i koji nazivi npr. o geografskom poreklu, nacionalnosti i sl.
 2. Neophodno je proveriti podatke o adresi sedišta u Adrsnom registru Republičkog geodetskog zavoda ili na Nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka
 3. Odluka o načinu oporezivanja
 4. Odluka o isplati lične zarade
 5. Odluka o ulasku u sistem PDV-a
 6. Šta znači MA obrazac iz radnog odnosa, a šta ako vam je to pretežna delatnosto
 7. Koji je broj zaposlenih u preduzetnišvu
 8. Da li nekome dajete prokuru
 9. Opredeljenje na postajanje poslovodje ili ne

 

Od januara 2018.godine moguće je u Agenciji za privredne registre osnivanje preduzetnika elektronskim putem. Za eRegistracija osnivanja preduzetnikapotrebno je da punoletno fizičko lice ima

– kvalifikovani elektronski sertifikat (elektronski potpis) izdat od sertifikacionog tela u Srbiji

– čitač elektronskih kartica

– DinaCard, Visa ili MasterCard platnih kartica za plaćanje naknade

 

Pitanje koje se često nameće u praksi je: koliko ovaj postupak registracije krije nedoumice kako pravne, tako poreske i računovodstvene koje jedno lice koje otpočinje delatnost treba da reši, tačnije koliko je stručno da to reši i kolike i kakve su sve posledice. U cilju da prilikom samog osnivanja dođete do pravih odgovora i postavite temelje svog biznisa na izvodljivosti, poželjnosti i isplativost je da proces osnivanja poverite našem timu strčnjaka.

Povezani linkovi:

https://creativefinance.rs/preduzetnici-pausalci/

https://creativefinance.rs/osnovica-za-pausalno-oporezivanje/

https://creativefinance.rs/licna-zarada/

https://creativefinance.rs/gubitak-prava-na-pausal/

 

 

Stefan


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *