Potvrde o rezidentnosti Ruske Federacije

29 децембра, 20210
povrda-o-rezidentnosti.jpg

U eri globalizacije, kada granice u poslovanju postaju sve manje vidljive, kompanije i pojedinci sve češće šire svoje aktivnosti van granica matične zemlje. Ovaj trend donosi brojne prednosti, ali i izazove, posebno u domenu oporezivanja. Jedan od ključnih aspekata internacionalnog poslovanja je izbegavanje dvostrukog oporezivanja, odnosno situacija u kojoj isti prihod biva oporezovan u više država.

Ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Ruske Federacije, koji datira iz 1995. godine, omogućava da se izbegnu ovi poreski duplikati i olakša međunarodna trgovina i investicije. Prema ovom ugovoru, stope oporezivanja su varijabilne i kreću se od 0% do 15%, u zavisnosti od vrste prihoda – od dividendi i kamata do autorskih naknada i kapitalnih dobitaka.

Ključno je da, za primenu povoljnijih poreskih stopa predviđenih ugovorom, isplatilac prihoda mora biti u posedu odgovarajuće potvrde o rezidentnosti primaca. Ova potvrda dokazuje da je primalac prihoda legalno rezident države sa kojom je potpisan ugovor, te stoga ima pravo na povoljnije poreske stope.

Iz Ruske Federacije dolaze dobre vesti – izdavanje potvrda o rezidentnosti je sada dostupno i u elektronskom formatu, što znatno pojednostavljuje proces i ubrzava postupak primene ugovora. Ove potvrde su valjane za jednu kalendarsku godinu, a njihovu autentičnost moguće je proveriti online, unosom verifikacionog koda sa potvrde.

Uvođenje elektronskih potvrda od strane ruskih poreskih vlasti predstavlja značajan korak napred u pravcu olakšavanja međunarodnog poslovanja i smanjenja birokratskih prepreka. Pružajući kompanijama i pojedincima sigurniji i efikasniji pristup neophodnim dokumentima, očekuje se da će ovaj potez dodatno podstaći ekonomsku saradnju između dve zemlje.

Stefan


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *