Važnost Izjave o Poreklu Robe na Fakturi

13 јула, 20220
poreklo-robe.jpg

Uvod u Poreklo Robe i Carinske Preferencijale

Poreklo robe ima ključnu ulogu u spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije i može osigurati značajne carinske olakšice, uključujući redukciju ili potpuno oslobađanje od uvoznih dažbina. Prilikom uvođenja robe u slobodan promet, poreklo je stoga od presudne važnosti.

Izjava o Poreklu na Fakturi

Izjava o preferencijalnom poreklu robe može se napisati direktno na fakturi prilikom izvoza. Pravila i uslovi za davanje takve izjave propisani su Uredbom o carinskim procedurama.

Dozvoljeni Slučajevi za Izdavanje Izjave na Fakturi

Postoje dva okolnosti u kojima je dozvoljeno izdati izjavu o poreklu direktno na fakturi:

  1. Ovlašćeni izvoznik, prema odredbama člana 91. Uredbe.
  2. Bilo koji izvoznik za pošiljke čija je ukupna vrednost robe sa preferencijalnim poreklom ne prelazi 6.000 evra.

Formulacija Izjave

Forma izjave o preferencijalnom poreklu je precizno definisana Uredbom. Izvoznik ručno potpisuje izjavu na fakturi koja je izdata na njegovo ime, ukoliko proizvodi ispunjavaju sve uslove propisane Uredbom i mogu se smatrati proizvodima poreklom iz Srbije ili druge zemlje korisnice.

Dokaz o Poreklu i Vrednosni Limit

Za izdavanje izjave na fakturi, vrednost robe ne sme prelaziti prag od 6.000 evra. U slučaju vrednosti iznad ovog limita, podnosi se odgovarajuća dugoročna ili kratkoročna izjava.

Odgovornost Izvoznika

Izvoznik je dužan da pruži dokaze o poreklu robe nadležnim organima na zahtev, potkrepljujući svoju izjavu odgovarajućom dokumentacijom.

Važenje Dokaza o Poreklu

Dokaz o poreklu je važeći četiri meseca od dana izdavanja u zemlji izvozu i mora se prezentovati carinskim organima u zemlji uvozu unutar ovog roka.

Zaključak je da je izjava o poreklu na fakturi esencijalna za korišćenje carinskih preferencijala, a izvoznici treba pažljivo da prate i primenjuju pravila propisana Uredbom. Za sve dalje informacije i pomoć u vezi sa izjavama o poreklu, Creative Finance stoji vam na usluzi.

Stefan


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *