Pozajmice zaposlenima : Pravila Pozajmica unutar Kompanija

6 новембра, 20230
pozajmice-zaposlenima.jpg

Kada kompanije žele da pruže finansijsku podršku svojim zaposlenima, one često pribegavaju davanju kratkoročnih pozajmica. Iako Zakon o radu ne definiše direktno ovakvu vrstu podrške, preduzeća imaju pravo da putem internih akata, poput opšteg akta ili kolektivnog ugovora, utvrde procedure za dodelu i otplatu takvih sredstava. Važno je da pravila budu transparentna i jednako primenjena na sve zaposlene, osiguravajući fer tretman.

 

Ključni uslov za dodelu pozajmica je finansijska stabilnost firme i sposobnost da bez poteškoća izdvoji sredstva za ovu svrhu. Uobičajeno, pozajmice se daju za konkretna kratkoročna izdanja kao što su kupovina zimnice ili ogreva, plaćanje školarine ili letovanja, mada ponekad mogu biti i dugoročnije, na primer za kupovinu nekretnine.

 

Prednosti su obostrane: zaposleni dobija sredstva za lične potrebe po povoljnim uslovima, dok firma dobija lojalnog zaposlenog, što je posebno značajno u današnjem vremenu visoke promenljivosti radne snage. Sa porezne strane, pozajmice su generalno neoporezive osim ako kompanija odluči da ih oprosti, u kom slučaju se primenjuju odredbe Zakona o porezu na dohodak građana i tretiraju se kao deo zarade.

 

Firmama se savetuje da sa zaposlenim potpišu detaljan ugovor koji će obuhvatiti uslove pozajmice, rokove i način otplate. Važno je regulisati i situaciju napuštanja firme od strane zaposlenog, kada je potrebno odmah vratiti pozajmljena sredstva.

Pozajmice se tipično vraćaju direktnim odbitkom od mesečne zarade, što zahteva pisanu saglasnost zaposlenog. Za prebacivanje sredstava koristi se šifra plaćanja 270.

Stefan


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *