10. NOVEMBAR SVETSKI DAN RACUNOVODJA

10 новембра, 20200
Minimizing-tax-payments-in-Europe-will-become-more-difficult-2.png

Svake godine, 10. novembar je dan kada se globalno obeležava Međunarodni dan računovodstva, u znak priznanja važnosti i složenosti posla koji obavljaju računovođe.
Ovaj posao, iako stresan i zahtevan, često ostaje neprimetan, a ipak je ključan za efikasno funkcionisanje poslovnih sistema. Računovođe se svakodnevno suočavaju s brojnim izazovima, poput poboljšanja transparentnosti i optimizacije poslovnih procesa, te igraju nezamenljivu ulogu u usmjeravanju kompanija ka uspjehu.

Istorija računovodstva seže daleko u prošlost, od pradavnih civilizacija Mesopotamije do vremena Leonarda da Vinčija. Postoji zanimljiva veza između Leonarda i računovodstva, a tragovi računovodstvenih praksi vidljivi su i u drevnom Egiptu, gde su se na glinenim pločama beležili porezi. Pojava novca u obliku kovanica u staroj Grčkoj zahtevala je precizno vođenje finansijskih zapisa, a Grci su koristili efemeride i trapezitike za evidenciju. Rimljani su usvojili ove prakse, a tokom srednjeg veka u Engleskoj, beleženje imovine i inventara postalo je uobičajeno.

Leonardo da Vinči, u svojim zabeleškama, izražava želju da uči od majstora Luka Paćolija, poznatog kao oca dvostrukog knjiženja. Paćolijevo delo iz 1494. godine, „Rasprava o evidencijama i zapisima“, postavilo je temelje modernog računovodstva. Dvostruko knjiženje, ili „venecijanski stil“, razvijeno je sa usponom trgovine u italijanskim gradovima-državama. Ovaj metod je omogućio praćenje kompleksnih finansijskih transakcija, a Paćolijeva metoda dvostrukog unosa, koja se koristi sve do danas, ključna je za razumevanje bilansa stanja.

 

 

Prve profesionalne računovodstvene organizacije nastale su u 19. veku, a Međunarodni dan računovodstva, koji se danas proslavlja 10. novembra, započeo je 1972. kao „Dan računovodstvene karijere“, a zatim je promenjen u „Dan računovodstva“ 1976. godine.

Proslava ovog dana je priznanje važnosti računovođa u održavanju i napretku svake poslovne jedinice.

Računovodstvo, kao vitalna profesija, zaslužuje svu pažnju i priznanje, a njeni praktičari nastavljaju s predanim radom, često i do kasno u noć, kako bi osigurali preciznost i efikasnost finansijskog izveštavanja.

 

Svim kolegama računovođama želimo srećan njihov dan, u znak priznanja njihove vredne posvećenosti i truda.

 

EditorCF


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *