Kazne za Nepredaju Finansijskih Izveštaja – Obaveze i Sankcije

13 априла, 20220
Kazne-za-nepredaju-finansijskih-izvestaja.jpg

Zakonski Rokovi i Posledice Nepredaje

Zakon o računovodstvu Srbije jasno nalaže rokove za dostavu finansijskih izveštaja Agenciji za privredne registre, sa posebnim naglaskom na rok do 31. marta. Privredna lica i preduzetnici koji ovaj rok ne ispoštuju suočavaju se sa značajnim sankcijama.

Zakonske Sankcije

Nepredaja izveštaja na vreme predstavlja privredni prestup sa definisanim novčanim kaznama koje variraju od 100.000 do 3.000.000 dinara za pravna lica, dok za preduzetnike kazne iznose od 100.000 do 500.000 dinara. Takve sankcije su utvrđene u članu 57. Zakona o računovodstvu.

Odgovornost Direktora

Direktor društva snosi odgovornost za predaju finansijskih izveštaja i njihovu tačnost, kako je to propisano Zakonom o privrednim društvima. Ukoliko se finansijski izveštaji ne predaju na vreme, direktor se može suočiti sa sankcijama koje se odnose i na pravno lice i na odgovorno lice unutar pravnog lica.

Uloga Agencije za Privredne Registre

Agencija za privredne registre ima ulogu u prikupljanju finansijskih izveštaja i iniciranju prekršajnih postupaka pred Privrednim sudom u slučaju kašnjenja ili neispunjavanja obaveza predaje izveštaja. U 2020. godini, Agencija je podnela više od 10.831 prekršajne prijave zbog kršenja ovih propisa.

Zaključak

Nepredaja finansijskih izveštaja nosi sa sobom ozbiljne finansijske posledice. Stoga je esencijalno da privredna lica i preduzetnici shvate ozbiljnost i obavezno ispunjenje propisanih rokova za predaju finansijskih izveštaja kako bi izbegli kaznene mere. Za sve dodatne informacije i pomoć u vezi sa ovim procesom, možete se obratiti timu Kreativnih Finansija.

Stefan


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *